Játra jsou nejtěžším orgánem v těle. Podílí se na více než pěti stech funkcí, kromě jiného na trávení a látkové výměně nebo na zpracování odpadu, který by jinak zahltil náš organismus.
Ze studie Zdraví národa, kterou provedla laboratoř Synlab pod vedením MUDr. A. Ducháčka v roce 2015, vyplývá, že až 40% Čechů nemá játra v úplném pořádku. Počet úmrtí na onemocnění jater je v ČR na 9. místě.
Jedno z nejčastějších onemocnění jater - hned po hepatitidě (zánětu jater) – je steatóza, tedy ztučnění jater. Zajímavé je, že Steatóza nepostihuje pouze osoby s nadváhou, ale i lidi s normální hmotností.. Dobrá zpráva je, že toto onemocnění je zvratné. Lze proti němu účinně bojovat pomocí správné životosprávy a především vhodného výběru potravin. Důležitá je vyvážená a přirozená strava, která je převážně zásaditá – tedy s vysokým podílem zeleniny, bylinek a celozrnných produktů a vyloučení hotových polotovarů plných cukru a dalších nezdravých aditiv. Čistá strava působí na játra pozitivně a úlevně.
Přinášíme vám několik tipů, jaká strava je pro játra prospěšná:
Proto zařaďte, nejlépe denně, do jídelníčku zeleninu a saláty, které obsahují hořčiny, třísloviny a vlákninu (například radiccio, čekanku, rukolu, artyčoky). Pokrmy doplňte o čerstvé bylinky (tymián, majoránku, libeček, rozmarýn) a divoké bylinky (šťovík, portulák, pampeliškové listy, medvědí česnek a další). Při přípravě jídel používejte hojně koření, především zázvor, pepř, kmín, hořčičné semínko, kardamon, česnek, kurkuma, galgán). Vybírejte druhy ovoce s hořčinami, jako například grapefruit, pomeranče, citrony a pomelo. Popíjte často zelený čaj a rooibos
Nejspíš vás nepřekvapí, že jídelní plány Metabolic Balance obsahují velké množství těchto játrům prospěšných potravin. ;-)