Průměrná délka života se ve vyspělých zemích neustále zvyšuje. Abychom si ale jednou užívali spokojeného stáří, musíme si udržet zdraví a dostatek sil. Vyšší věk s sebou přináší změny v tělesné konstituci. Když ale víme, jak o sebe pečovat, můžeme je pozitivně ovlivnit a předcházet tak zdravotním potížím. Co tedy můžeme udělat proto, abychom i ve stáří byli zdraví a neopustila nás energie ani radost ze života?
Je důležité si uvědomit, že s postupujícím věkem nepotřebujeme tak energeticky vydatnou stravu jako dříve, ale potřeba živin, vitamínů a minerálních látek zůstává stejná. Je proto žádoucí upravit své stravovací návyky tak, aby nám na jedné straně nehrozila nadváha – a na druhé straně nedostatečný přísun živin. To znamená, že ve vyšším věku pro nás budou vhodné potraviny s vysokou nutriční hustotou. Tyto potraviny se při porovnání se svou energetickou hodnotou vyznačují vysokým obsahem látek důležitých pro kvalitní výživu. Jde především o ovoce a zeleninu, ale také luštěniny, obilné výrobky, brambory a maso.
Nutriční hustotu svého jídla můžeme ještě zvýšit přidáním čerstvých bylinek, kvasnicových vloček, naklíčených obilovin či různých výhonků. Nenahraditelné jsou kvalitní, za studena lisované oleje, lehce stravitelné bílkoviny (např. ryby) a dostatečný příjem tekutin. Starší lidé mají často menší pocit žízně, proto se vyplatí mít o svém pitném režimu přehled. Ráno si můžeme připravit svou denní dávku tekutin a v průběhu dne ji v pravidelných intervalech postupně upíjet. Nedostatečný příjem tekutin může způsobit bolest hlavy, nízký krevní tlak, infekci močových cest či zhoršit zapomnětlivost a náchylnost k pádům.