• 150 g cizrny (z plechovky) nebo 75 g suché cizrny (nebo gramáž dle individuálního seznamu)
  • 150 g zeleniny (okurka, rajčata, cibulka)
  • pomeranč
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • balsamikový ocet
  • 1 stroužek česneku

Cizrnu namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme a v čerstvé vodě ji uvaříme do měkka (asi 20 minut). Cizrnu z plechovky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Okurku nakrájíme nebo nastrouháme, osolíme a necháme pustit šťávu. Necháme na cedníčku odkapat a vodu šťávu si schováme - použijeme ji k výrobě marinády. Rajčata nasekáme na jemno.

Z půlky pomeranče vymačkáme šťávu, kterou promícháme s odkapanou okurkovou vodou a balsamikovým octem. Opepříme, už nesolíme. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka, česnek oloupeme, prolisujeme a zprudka opečeme v teflonové pánvi. Zalijeme směsí pomerančové šťávy a octa. Odkapanou cizrnu promícháme s ještě teplou marinádou, přidáme okurku, rajčata a nakrájený pomeranč. Podávat můžeme ještě teplé, nebo necháme proležet v chladu, klidně i do druhého dne. Vhodné i do krabičky ssebou.