Cizrna je jeden z nejuniverzálnějších druhů luštěnin. Dá se použít na nekonečné množství způsobů. Dnes přinášíme jeden superjednoduchý a rychlý recept na přípravu salátu, který můžete jíst jak teplý, tak vzít ssebou studený do krabičky.
Víte, že pokud máte v jídelním plánu Metabolic balance udanou gramáž luštěnin jedná se o gramáž v suchém stavu. Pokud zvolíte luštěniny z plechovky, použijete dvojitou gramáž, neboť luštěniny už jsou nasáklé vodou.
Cizrnu namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme a v čerstvé vodě ji uvaříme do měkka (asi 20 minut). Cizrnu z plechovky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Okurku nakrájíme nebo nastrouháme, osolíme a necháme pustit šťávu. Necháme na cedníčku odkapat a vodu šťávu si schováme - použijeme ji k výrobě marinády. Rajčata nasekáme na jemno.
Z půlky pomeranče vymačkáme šťávu, kterou promícháme s odkapanou okurkovou vodou a balsamikovým octem. Opepříme, už nesolíme. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka, česnek oloupeme, prolisujeme a zprudka opečeme v teflonové pánvi. Zalijeme směsí pomerančové šťávy a octa. Odkapanou cizrnu promícháme s ještě teplou marinádou, přidáme okurku, rajčata a nakrájený pomeranč. Podávat můžeme ještě teplé, nebo necháme proležet v chladu, klidně i do druhého dne. Vhodné i do krabičky ssebou.