Metabolické grilování bez špízu? To by nebylo ono. Porce bílkoviny v kombinaci se zeleninou – to je klasika. My jsme naložili kuřecí prsa nakrájená na kostky na pár hodin do marinády z oleje a koření a napíchli střídavě s barevnou paprikou, cuketou a žampióny na grilovací jehly. Kdo by odolal?

K přípravě špízů je možné použít téměř jakýkoliv druh bílkoviny. Ať už maso, ryby, krevety, tofu, nebo tempeh - dokonce i houby shitake nebo hlíva ústřičná se dají použít. Ze zeleniny můžeme zvolit ty druhy, které nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu, jako například paprika, cibule, rajčata, žampióny, cuketa, lilek, chřest, artyčoky a další. Stejně tak můžeme přidat i pevnější druhy ovoce: ananas, broskve, tužšší papayu, apod.

Marinádu připravíme z oleje, bylinek, koření, hořčice, trošky octa  - a sladkou tečku přidá marinádě mixované ovoce.