Jaké jsou vlastně nejvhodnější metody ukládání potravin na zimu? Jednou z nejstarších metod je sušení. Ať už ve speciálních sušičkách, v troubě nebo na vzduchu. Plody se tak zbavují vlhkosti a mají intenzivnější aroma. Při sušení ale bohužel dochází i k významným ztrátám živin. Vhodnější metodou pro uchovávání potravin je proto spíše nakládání do oleje nebo octa a mražení. Další skvělou možností je fermentace. Jak na ni?

1 kg nakrájené zeleniny naskládejte do důkladně vymyté sklenice, přidejte koření dle chuti a zalijte solným nálevem (20g soli na 1 l převařené vody). Zelenina musí být stále ponořená v nálevu. Podle potřeby můžete zatížit skleněným víčkem nebo dokonale čistým kamenem. Přiklopte víčkem a nechte kvasit na tmavém místě s konstantní teplotou asi 20°C. Když zelenina začne kvasit, tvoří se bublinky a může se stát, že vám nálev přeteče. Nechte proto postavenou sklenici na tácu nebo talíři. Po zhruba šesti dnech kvašení ustane a sklenici můžete přesunout do ledničky. V chladu vydrží i několik měsíců. Fermentovaná zelenina je úžasným zdrojem přírodních probiotik, látek důležitých pro zdravou střevní mikroflóru, které zlepšují trávení a posilují imunitu organismu.

K mražení se výborně hodí bobulovité plody, v krabičkách, sklenicích nebo sáčcích jsou pak celou zimu k dispozici. Náš tip: bobule a malé plody zamrazujte omyté a osušené, nejlépe nejprve „šokem“ na talíři nebo tácu. Až zmražené plody plňte do nádob nebo sáčků, pak je bude snadné dobře porcovat.