„Lidé si často myslí, že ajurvédská kuchyně je vlastně kuchyně indická,“ říká Ivana Robošová z Centra Revital, které se zaměřuje na ajurvédské lázeňské pobyty a procedury. „Ayurvédsky ale můžete upravit českou, italskou, francouzskou, španělskou, asijskou… prostě jakoukoli kuchyni. V naší stravě by mělo být zastoupeno všech šest chutí – sladká, kyselá, slaná, pálivá, hořká a trpká,“ dodává s tím, že převažující chuti na našem talíři by měly odrážet nejen roční období, ale také náš konstituční typ.
To, jaký je náš konstituční typ, totiž přímo souvisí s poměrem dóš v našem těle. Dóši jsou různé typy energie a jejich nerovnováha může způsobit fyzické i psychické potíže. Ajurvéda přitom vychází z předpokladu, že naše tělo má veškeré potřebné mechanismy k tomu, aby se umělo „opravit“. Celý organismus je důmyslný systém, který má přirozené detoxikační cesty. Pokud je v těle rovnováha, každá buňka přesně ví, co má dělat. Pokud je v něm ale chaos, což obvykle souvisí s nesprávným stravováním nebo životním stylem, musíme mu pomoci, protože samo si už poradit neumí.
„Jedním ze základních léčebných nástrojů ajurvédy je jídlo. Ajurvédské stravování začíná tím, že respektujeme náš metabolismus a přirozené funkce trávicího ohně,“ vysvětluje Ivana. Trávicí oheň neboli agni je v těle zodpovědný za proces trávení a přeměny potravy na energii. Nemusí jít přitom jen o jídlo, ale také myšlenky a zážitky, které nás potkávají a které – stejně jako potravu – potřebujeme zpracovat. Během dne má náš trávicí oheň různou sílu. „Funguje úplně stejně jako slunce na obloze. Ráno hřeje slunce nejméně, v poledne nejvíce, večer více než ráno, ale méně než v poledne. Stejnými biorytmy se řídí i náš trávicí oheň. Nejsilnější je v poledne, proto by polední jídlo mělo být hlavním jídlem dne, největším zdrojem živin. V tuto dobu umí tělo vytěžit z potravy nejvíc látek pro svoji výživu, regeneraci i opravu,“ popisuje Ivana.
Důležité je také dodržovat potřebný rozestup mezi jednotlivými jídly, podle ajurvédy to jsou během dne minimálně tři hodiny. Když do žaludku „přihodíme“ další potravu, přestože nepociťujeme žádný hlad a nestrávili jsme dosud tu předchozí, zaděláme si podle Ivany na pořádný problém: „Každé jídlo je totiž v tu chvíli v jiné fázi trávení a celý proces se tím výrazně zpomalí. I když jde o zdravé jídlo, může se začít tvořit áma (toxiny). Áma je zdrojem a příčinou většiny zdravotních problémů, překyselení organizmu, zpomalení metabolismu, špatného vylučování, bolesti kloubů, zánětů atd. Dostaneme se do začarovaného kruhu, ze kterého se špatně vystupuje.“
Jak se z toho začarovaného kruhu dostat? Základní je zjistit, jaký je náš konstituční typ a snažit se o optimální poměr tří dóš – váty, pitty a kaphy – který je ale pro každého z nás jiný. Pro jednotlivé dóši jsou přitom charakteristické určité základní vlastnosti:
Váta – suchá, proměnlivá, pohyblivá, studená, rychlá, jemná, hrubá, drsná, lehká
Pitta – horká, lehká, tekutá, ostrá, kysele vonící, mírně mastná
Kapha – těžká, statická, pomalá, tupá, sladká, lepkavá, měkká, studená, hladká, mastná
„Znalost těchto vlastností nám umožňuje vybrat si potraviny, koření a byliny, které budou naši (převládající) dóšu vhodně doplňovat a harmonizovat,“ říká Ivana a dodává, že teď na podzim je například dominantní váta, pro kterou je vyrovnávací chuť sladká, slaná a kyselá. Z dalších vlastností, které potřebujeme na podzim posílit, je teplo – všechno jídlo je tedy vhodné tepelně upravit.
A jedna rada na závěr, bez které by ajurvédské stravování nemohlo fungovat: Na jídlo si udělejte dostatek času: tělo umí totiž trávit jenom jednu věc, buď tráví jídlo, anebo to, co momentálně řešíte.